Program ostbok 2015

ostbokprogram_1000x450
Du hittar också utställarförteckningen och mässprogrammet i pdf-format genom att klicka på bilden.

Varmt välkommen

Äntligen slår vi upp portarna för den fjärde upplagan av Östergötlands bokmässa! I år har vi fyllt hela huset med upplevelser för din skull. Fyra scener, ett rum, en hörna, ja, till och med utomhus har vi dukat upp ett välfyllt program.

Med temat ”barnet i dig” har vi ansträngt oss lite extra för barnen, men vågar ändå lova att det finns något för alla smaker och åldrar under denna festfyllda dag i litteraturens tecken.

Välkommen!
Önskar arrangörerna


 10.00 FOAJÉN

Invigning

Östergötlands bokmässa 2015 invigs av Anita Jernberger, ordförande i utvecklingsnämnden, Region Östergötland.


10.00 – 16.00 UTOMHUS

Läs för en hund

Läshunden Ludde träffar du i vanliga fall på Malmslätts bibliotek. På bokmässan har han slagit sig ner i ett tält utanför entrén där han vill träffa barn och visa hur mysig en lässtund kan vara, även för den som tycker det är lite knepigt att läsa.


10.00 – 16.00 UTOMHUS

Tävla med LHC

Lejonfastigheter och Linköping HC utmanar alla barn på hockeytävling med häftiga hockeyprylar och fina böcker i prispotten.


10.00 – 16.00 UTOMHUS

Bokfynd

Östergötlands museum ställer upp en fyndlåda med böcker till oslagbara priser!


10.15 – 10.35 HÖRSALEN

Vad är barn värda?

Bengt Sandin, professor vid Tema Barn på Linköpings universitet, ger ett historiskt perspektiv på barns rättigheter och värde.


10.30 – 10.50 TIDNINGSHYLLAN

Samtal om Melker Garays författarskap

Melker Garay är den senaste i raden av östgötska författarskap som slagit igenom på den stora scenen. Här samtalar han med Corren-kritikern Jakob Carlander om litteratur i allmänhet och Melkers skrivande i synnerhet.


10.30 – 10.50 FILMSCENEN

Musiken i Slaka

Marie Länne Persson spelar folkmusik och berättar om sin bok Källan i Slaka där hon samlat låtar, lekar och ballader ur den svenska folkmusikskatten.


10.30 – 10.50 DJUNGELRUMMET

Högläsning ur Hugo-böckerna

De populära Hugo-böckerna har trollbundit barn runtom Östergötland. På mässan läser författaren Sofia Jardviken högt ur sina böcker i sällskap av den mystiska och spännande Skogsfrun!


10.45 – 11.05 HÖRSALEN

Reklam till barn

Fil. dr Johanna Sjöberg presenterar sin forskning om reklam riktad till barn, ett ständigt aktuellt och viktigt ämne! Undertiteln lyder ”ambivalens och visualitet”.


11.00 – 11.20 TIDNINGSHYLLAN

Kvinnligt skrivande ur 3 perspektiv

Ord & Kulturs förlag har tre högaktuella författare som alla behandlar det kvinnliga skrivandet som tema. På mässan för de tre författarna en paneldiskussion om vad kvinnligt skrivande är och innebär.


11.00 – 11.15 UTOMHUS

Gymnastikuppvisning

Linghems gymnastiksällskap demonstrerar sina färdigheter i ett uppvisningsprogram utanför mässans entré. Obs! vid dåligt väder ställs denna programpunkt in på grund av skaderisk för gymnasterna.


11.00 – 11.20 FILMSCENEN

Osynliga mirakel

Med poesi och humor berättar Inger Källander om några av de fantastiska under i naturen som är osynliga men som vi människor är helt beroende av för vår existens på jorden.


11.00 – 12.00 LINDBLOMSRUMMET

Skrivarverkstad

Den populära skrivarverkstaden är tillbaka! Maria Fagerberg är författare och har lett många skrivarkurser. På mässan ger hon en workshop för att inspirera dig att komma igång med skrivandet.


11.15- 11.35 HÖRSALEN

Vem är en god förälder?

Judith Lind och Cecilia Lindgren, lektorer vid Tema Barn, frågar sig vem som är en god förälder med utgångspunkt i sin forskning om adoptionsutredningar förr och nu.


11.30- 11.50 TIDNINGSHYLLAN

Konstscen Östergötland

Den färgstarke kulturprofilen Christer Fällman släpper sin bok Konstscen Östergötland till mässan. Utifrån boken håller han en föreläsning om den östgötska konsten och dess utövare.


11.30- 12.00 DJUNGELRUMMET

Tre små grisar

Kulturaktörerna är en ideell förening med syfte att öka intresset för kultur bland ungdomar i Östergötland. På mässan spelar de barnteatern Tre små grisar.


11.40- 12.00 FILMSCENEN

I en annan del av Åtvid

Daniel Carlberg och Christer Engström berättar om projektet I en annan del av Åtvid. Med hjälp av ett bildspel tar de oss med på en interaktiv resa genom Åtvidaberg.


11.45- 12.05 HÖRSALEN

Ett förbättrat leende

Anette Wickström, lektor vid Tema Barn, presenterar sin forskning. Vad kan tandreglering berätta om ungdomars normer och ideal?


12.05 – 12.55 FILMSCENEN

Med film i samtiden

Boel Zetterman, projektledare för talangutvecklingsprojektet Eastwood, berättar om hur Film i Öst och Cnema arbetar för att utbilda ungdomar som vill jobba med film. Bodil pratar också om hur det skiljer sig att skriva filmmanus för fiktion respektive dokumentärfilm samt hur man som filmskapare kan jobba med karaktärsutveckling.


12.30 – 13.00 DJUNGELRUMMET

Högläsning med frågestund

Katarina Genar är en mycket uppskattad barn- och ungdomsboksförfattare. På mässan har hon en högläsningsstund för barn 6-12 år och efteråt svarar hon på frågor om sina böcker och vad det innebär att vara författare.


13.00 – 13.45 HÖRSALEN

Fina böcker, och fula

Mark Levengood är en folkkär föreläsare och författare, han är dessutom UNICEF-ambassadör. På mässan håller han en föreläsning om den ständigt aktuella frågan om fina böcker, och fula.


13.00 – 13.30 DJUNGELRUMMET

Sagostund

Barnbokens vänner har sagostund för alla barn.


13.00 – 14.00 SERIEHÖRNAN

Mangateckning – Workshop

Vill du lära dig rita manga av ett riktigt proffs? Natalia Batista som gjort de svenska mangaserierna Mjau! och Sword Princess Amaltea kommer till bokmässan och lär ut hur du skapar din egen mangafigur. Från 8 år uppåt.


13.30 – 13.45 UTOMHUS

Gymnastikuppvisning

Dags igen för gymnasterna.


14.00 – 14.30 SERIEHÖRNAN

Boksignering

Natalia Batista signerar sina böcker och svarar på frågor om mangateckning.


14.00 – 15.00 STORA TORGET

Boksignering

Mark Levengood signerar sin sprillans nya bok Solblekt av livet. Mässan är hans första officiella signeringstillfälle med den nya boken!


14.00 – 15.00 DJUNGELRUMMET

Guldlock

Kulturaktörerna är en ideell förening med syfte att öka intresset för kultur bland ungdomar i Östergötland. På mässan spelar de barnteatern Guldlock.


14.00 – 14.20 HÖRSALEN

Fosterbarn i tid och rum

Johanna Sköld är lektor vid Tema Barn och har specialiserat sig på fosterbarn och deras
förhållanden.


14.30 – 14.50 TIDNINGSHYLLAN

Ta med prinsbakelser

När Lena Lindhe Söderlunds egen bror drabbades av cancer skrev hon boken Ta med prinsbakelser med syfte att stärka människor med svår sjukdom och ge dem en hög livskvalitet ända in i slutet.


14.30 – 14.50 FILMSCENEN

Linköping på film

DIBB förlag har gett ut tre nyproducerade Linköpingsfilmer med Gunnar Elfström som speaker. De äldsta filmsekvenserna är från 1920-talet men de flesta sekvenserna är från 1940-1960-talen. På mässan visar förlaget ett smakprov ur filmserien som blivit mycket populär bland nostalgiska Linköpingsbor.


14.30 – 14.50 HÖRSALEN (Obs! ändrad lokal)

Gester och språk i barns kommunikativa utveckling

Mats Andrén är lektor vid Tema Barn och pratar på mässan om barns kommunikativa utveckling.


15.00 – 15.20 TIDNINGSHYLLAN

Konsten att skapa romankaraktärer

Hur skapar man en romankaraktär med personlighet? Författarna Susanne Boll och Anne Liljeroth delar med sig av hur de arbetar med romankaraktärer och hur de i det arbetet kan dra nytta av sina tidigare yrken.


15.00 – 15.20 HÖRSALEN

Förälder och barn på nya villkor

Disa Bergnéhr är lektor vid Tema Barn och pratar om det brännande aktuella ämnet flyktingfamiljer och deras erfarenhet av mötet med Sverige och de utmaningar det innebär.


15.10 – 15.30 FILMSCENEN

Maskrosungen

Sandra Gustafsson är författare till boken Maskrosungen som handlar om hur det är att växa upp med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa vilket också är ämnet för hennes föreläsning.


Med reservation för ev. förändringar i programmet.
(rev. 2015-09-09)

masskartan150909