Socialt skrivande

Socialt skrivande

Att skriva må fortfarande vara en ganska ensam sysselsättning. Det är få yrkesförfattare som sitter på kontor med kollegor, fikaraster och after works. Men socialt skrivande är inte en ironisk beteckning, utan ett allt populärare sätt att berätta, där författaren kan få omedelbar respons från sina läsare. Det sociala skrivandet sker främst på olika digitala plattformar så som Instagram, Tumblr och inte minst Wattpad.

Det sociala skrivandet skiljer sig inte till utförandet från det traditionella skrivandet. Den stora skillnaden är möjligheten till återkoppling och feedback i realtid. Vanligtvis publicerar den socialt skrivande författaren sin historia kapitelvis på den eller de plattformar hen använder. Så fort kapitlet läggs upp kan andra användare läsa, kommentera och markera partier i texten som var bra, roliga, svåra att förstå eller kanske rentav borde strykas. Tack vare plattformens inbyggda mätverktyg kan författaren till och med se var läsarna slutade läsa – om de nu inte orkade ta sig igenom hela kapitlet.

Ovärderliga läsarreaktioner

På så sätt kan författaren få ovärderliga läsarreaktioner och välja att reagera på dessa genom att till exempel stryka ett tråkigt parti, utöka en populär karaktärs roll eller rentav ändra intrigen efter läsarnas önskemål. Om ambitionen är att till slut ge ut manuset i bokform fungerar det sociala skrivandet med dess feedback ungefär som en testpanel som inte bara kan ge värdefulla tips som förbättrar manuset, utan också en fingervisning om hur populär boken kommer att bli, vilket kan påverka hur stor upplaga författaren/förlaget väljer att trycka.

En ny marknad för bokförlag

Det sociala skrivandet gör sig fortfarande bäst på engelska. Anledningen till det är självklart att den engelskspråkiga världen, och därmed också den potentiella målgruppen, är så ofantligt mycket större än den svenska. Men för den som är bekväm med att skriva på engelska öppnar sig å andra sidan en hel värld. De mest lästa berättelserna på Wattpad har inte miljoner läsare, utan miljarder (!). Med den typen av genomslag är det inte konstigt att bokförlag nu börjar följa de största användarna på Wattpad för att konvertera till ”traditionella författare”. Och trots att utbudet på svenska fortfarande är litet följer de svenska förlagen garanterat utvecklingen noga.

Johan Hagesund

 

Rekommenderade länkar:

Bonnier Type & Tell, Bonniers nya tjänst för självpublicering, har en blogg där några inlägg behandlar just socialt skrivande med tips och råd på hur du utnyttjar plattformar som Wattpad på bästa sätt. Är du det minsta intresserad av socialt skrivande eller olika publiceringsalternativ rekommenderar jag ett klick: http://blog.typeandtell.com/sv/socialt-skrivande-som-sjalvpublicering/

Länk till Wattpad: https://www.wattpad.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *