Sofia Jardviken – gästbloggare mars-15

2015-03-17

Som ni vet inledde vi förra månaden en ny serie presentationer på vår hemsida där vi ämnar lyfta fram några av alla de intressanta, ambitiösa och duktiga författare och bokmänniskor som lever och verkar i Östergötland. Vi har kommit fram till den andra presentationen i serien och vi är ännu så länge kvar i länets norra delar. I september 2013 gav debuterade Sofia Jardviken som författare med den första boken i Hugo-serien. 2014 deltog Sofia med sina böcker på Östergötlands bokmässa och på senare tid har hon fått stor uppmärksamhet i media. En av drivkrafterna bakom Sofias skrivande är att väcka barns läslust, något som kommer att lyftas fram som ett tema för Östergötlands bokmässa 2015.

 

Månadens gästbloggare [mars]: Sofia Jardviken

sofia_jardviken_706x652

Namn: Sofia Jardviken
Bor: Svärtinge
Hemsida: http://hugobockerna.jimdo.com
Facebook: https://www.facebook.com/hugoochekorrarnasvarbal?ref=hl
Twitter: https://twitter.com/Jardviken 

Vem är Sofia Jardviken?
Hon har beskrivits av andra som en ambitiös, generös, social och fantasifull kvinna med glatt sinne och stort hjärta. Eller som driven, hjälpsam och affärsinriktad entreprenör med fötterna på jorden och är ett med djuren och naturen.

Jag, Sofia är född i Eskilstuna och bodde med min familj på fjärde våningen i en hyreslägenhet, min pappa var sjukpensionär efter en handikappande olycka och mamma jobbade inom vården. Mitt entreprenörskap startade redan som femåring, att vara hundvakt och föda upp akvariefiskar gick an i en lägenhet i stadsmiljö men när jag började kläcka kycklingar under skrivbordslampan var det dags för familjen att flytta ut på landet. Nästa anhalt blev Sörmlandsskogen och bosättning i Björkvik. Jag har alltid haft flera saker på gång samtidigt, som gymnasieelev blev jag tillfrågad att vara med i ett djuryrkesråd och var nog den enda djurvårdseleven som samtidigt läste utökad studiekurs i rättskunskap och matematik. Under gymnasiet skrev jag även en saga, den som är till grund för min första bok faktiskt. Jag tyckte det var spännande men pinsamt när den senare blev uppläst på skolan.

Jag har provat på flera olika jobb eftersom min nyfikenhet och vilja att lära mig har präglat min yrkeskarriär. Men alla jobb har inneburit att träffa, hjälpa och vägleda människor i olika situationer. Jag har jobbat med allt från generalist på försäkringsbolag, djurvårdare, veterinärassistent, lärare, projektledare, biträdande rektor, rektor, personaladministratör, rekryterare och arbetsförmedlare.

I vuxen ålder bosatte jag mig i Svärtinge tillsammans med min man och numera två hundar samt två kaniner. Under mitt yrkesverksamma liv har jag även studerat på olika universitet, en Kandidatexamen i Pedagogik med utgångspunkt i Personal- och arbetsvetenskap samt enstaka kurser i biologi och en Rektorsexamen har hunnits med. Just nu läser jag till cirkelledare på Studiefrämjandet och är även utbildad hundinstruktör. Driver sedan ett år tillbaka en enskild firma men eftersom heltidsjobbet tar mest tid i anspråk så får firman agera som en hobbyverksamhet.

Vikten av att läsa
När jag var lärare i mellanstadiet år 2000 skapade vi en radioteater, där eleverna fick skriva sin egen saga, göra ljud till den och spela in på band. När jag var högstadielärare året efter spelade jag in en teknikbok på bandspelare eftersom materialet på den tiden inte fanns att få som ljudbok. Jag har undervisat många elever som haft svårt med läsningen på ett eller annat vis. Jag tror att vi tillsammans- skola, föräldrar, bibliotek, författare, leksaksaffärer och många fler måste ta ett ansvar för läsningen. Att våga sätta gränser för barnens tillgängligheter på sociala medier, göra något kreativt tillsammans, skapa läsrutiner och låta fantasin flöda är några viktiga delar. Det är så mycket annat som lockar idag att det blir svårt för många barn att få ro och uthålligheten finns inte på samma vis. Självklart finns det barn som läser, men jag tror att vi tillsammans kan skapa ännu fler läsande individer som orkar ta sig igenom en text. Jag har sett så många barn i skolan som inte ens börjar läsa för att det är för långa texter och svåra ord. Om de barnen börjar smått och läser enklare och kortare texter kan de förhoppningsvis läsa lite längre nästa gång och eleven, föräldrar och skola kan tillsammans sätta upp små delmål. Så småningom blir det förhoppningsvis lättare att läsa andra texter. Läsningen är en vana, att koda och ta till sig av texten är något de måste öva på varje dag.

Böckerna
Jag har skapat två sagoböcker med egna karaktärer som är inspirerade av svenska sagoväsen och nordisk mytologi, så som tillexempel näcken, skogsfrun och troll. Karaktärerna gestaltas som onda och goda, böckerna är både mystiska, spännande och roliga. Alla platserna i böckerna finns på riktigt och kan lätt besökas. Dock kanske inte karaktärerna finns på plats … Under 2015 skriver jag på en tredje uppföljare av Hugos äventyr, den kommer även innehålla läroplansmål från grundskolan, en karta över platserna och en kort beskrivning om historien kring dessa. Manuset grundar sig i ett par händelser som utspelade sig förr i Kolmårdsskogarna och på gränsen till Södermanlandskogen. Att göra research är väldigt givande och inspirerande, så väl som på biblioteket där jag läser på om troll och andra knytt samt i skogen där jag letar reda på platserna som barnen besöker i sagan. Att klättra i berg och krypa i rövargrottor uppskattar både jag, mina vänner och hundarna. Detta gör att böckerna blir både verkliga och från fantasin, en härlig blandning som jag tror på.

Anledningen till att jag skrev den första boken var för att PISA-rapporterna visar på en dramatisk sänkning av läs- och skrivkunskapen hos barn i Svensk skola. Jag ville fånga deras intresse, skapa en sagovärd där de får fantisera och vilja läsa mera. Att besöka skolor och bibliotek för högläsning och interagera med barnen under 2013, 2014 och 2015 har gett mig otroligt mycket tillbaka och kan jag få några barn att bli intresserad av läsning har jag lyckats!

Slutligen fem snabba frågor:

Vilken är din favoritbok?
Som barn, Ronja Rövardotter.

Vad gör du för att koppla av?
Helt klart att vara i skogen, träna med hundarna eller skriva på ett manus.

Har du någon paradrätt i köket?
Låter kanske klyschigt, men ”Bookmakertoast” där oxfilén är utbytt till strutsfilé.

Vilket är ditt drömresmål?
Afrika utan tvekan. Jag och min man har varit i flera olika länder i Afrika. Det är otroligt vackert och jag som djurintresserad fick vara med om en av mina mest häftigaste upplevelser nämligen migrationen som också kallas den stora vandringen. Där hjordar av strimmiga gnuerna och zebror brölar och rusar fram över grässavanner, tar sig över floder med krokodiler och korsar berg.  Hela marken skakar när de kommer och ett stort rött moln täcker luften. Det var det häftigaste jag varit med om, än så länge.

Vilket är ditt bästa tips på en östgötsk litteraturupplevelse?
John Bauers bok ”Bland tomtar och troll.”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *