Melker Garay – gästbloggare feb-15

2015-02-13

Vi i styrelsen för Föreningen Östergötlands bokmässa är glada att kunna presentera den första i en ny serie av presentationer av våra medlemmar — tillika stommen i det östgötska litteraturlandskapet. Ambitionen är att varje månad kunna highlighta en av våra medlemmar som är lite extra aktuell, lite som en gästbloggare här på hemsidan. 

Den här månaden har vi bett Norrköpingsförfattaren Melker Garay presentera sig själv lite närmare, samt svara på några frågor som vi tänkt göra till återkommande inslag hos våra olika gästbloggare. Melker Garay gav i samband med förra årets Östergötlands bokmässa ut boken ”MCV”, en bok som rönte uppmärksamhet både på hemmaplan och bortaplan. Andrew Holgate, litterär redaktör på Sunday Time i London, skrev till exempel att boken är ”a contender for magnificent book oddity of the year”. Melker är också aktiv på sin Facebook-sida där han publicerar tänkvärda aforismer, filosofiska funderingar och existentiella kortnoveller. I november 2014 valdes Melker in i Chiles författarförbund.

Månadens gästbloggare [februari]: Melker Garay

melker_garay_706x652

Namn: Melker Garay
Bor: Norrköping
Hemsida: www.garay.se
Facebook: Länk
Twitter: Länk

Vem är Melker Garay? Bra fråga, då den har följ mig genom livet. På ett djupare plan är frågeställningen lika svår att besvara idag, som den var en gång i ungdomen. En fråga med ständigt skiftande svar.

Men för all del, här kommer ett försök: Jag är född i Chile 1966. Kom till Sverige när jag var fyra år gammal. Min mor är från Chile och min far från Östergötland, närmare bestämt från Arkösund utanför Norrköping. Resan hit gick med båt och tåg; vi åkte båt från huvudstaden Santiago till Genua i Italien, via Panamakanalen, och därefter blev det tåg till Norrköping.

Jag är alltså uppväxt i Norrköping, men har studerat vid universiteten i Karlstad, Uppsala och Linköping. Därefter har jag bott i Stockholm, där jag arbetade på finansdepartementet. Sedan kom jag tillbaka till Norrköping och där bildade jag familj och startade ett antal företag. Det senaste, dejtingsajten E-kontakt, såldes för några år sedan och jag har sedan dess ägnat mig helhjärtat åt mitt författarskap.

Mina böcker kretsar kring existentiella och filosofiska frågeställningar. Jag har bland annat publicerat två romaner, en novellsamling och en ”conceptual art book” som är framsprungen ur en idé som jag fann i Jorge Luis Borges novell ”Biblioteket i Babel”. Längre fram i år kommer jag ut med en ny novellsamling, som även den kommer att beröra grundläggande livsexistentiella frågeställningar. Under det senaste året har jag även börjat använda mig av Facebook, där jag publicerar mina reflektioner kring olika teman, bland annat frågan om vad det betyder att vara människa. På min hemsida www.garay.se finns mer att läsa om mitt författarskap.

Existentiella frågor har alltid sysselsatt mig, och att skriva böcker har blivit ett sätt för mig att få ordning på alla de tankar som farit, far och som förmodligen alltid kommer att fara omkring i mitt huvud.

Man har bett mig att svara på fem frågor i samband med denna presentation, och här kommer svaren:

Vilken är din favoritbok?
”Den glada vetenskapen” av Nietzsche.

Vad gör du för att koppla av?
Har ingen klar uppfattning där, då jag har svårt att koppla av. Jag inbillar mig att musik och mina utlandsresor skänker mig någon form av avkoppling.

Har du någon paradrätt i köket?
Nej, då jag är förtjust i många olika rätter; men jag måste erkänna att jag är svag för ärtsoppa och pannkaka.

Vilket är ditt drömresemål?
Alla platser som skänker mig upplevelser; starka upplevelser som går på djupet; som tar tag i mig och som får mig att känna mig levande. Med andra ord: Sådana platser är så sällsynta, att de blir just en plats dit man emellanåt drömmer sig bort, alltså ett drömresemål.

Vilket är ditt bästa tips på en östgötsk litteraturupplevelse?
Per Gunnar Evanders bok ”I min ungdom speglade jag mig ofta”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *