Hur hitta egenutgivarna?

Hur hitta egenutgivarna?

I Sverige råder en överutgivning av litteratur. En stor andel av de titlar som ges ut varje år är så kallade ”egenutgivningar”, som vi var inne på i det här inlägget. En självklar följd av detta är att en vanlig läsare får allt svårare att hänga med i utgivningstempot, och således går miste om många läsvärda böcker. Svårast att hitta är så klart guldkornen bland egenutgivarna.

De stora titlarna kommer alltid nå ut. De recenseras i tidningarna, diskuteras i tv-sofforna och frontas i bokhandlarna. Således behöver läsaren knappast oroa sig för att missa nästa del i serien Det stora århundradet av Jan Guillou eller när Ebba Witt-Brattström skulle släppa nytt. Vad som är svårare att få nys om är russinen i egenutgivningskakan, de där manusen som av någon oförklarlig anledning fallit mellan förlagens stolar – eller där författaren helt enkelt gick sin egen väg från början.

Så hur ska vi läsare göra för att hitta de guldkorn som tvivelsutan finns där ute? Vi kan givetvis spana in topplistor på olika sidor på nätet, hålla koll i dagspressen för att om möjligt snappa upp en och annan egenutgivare den vägen – eller gå på litterära arrangemang.

”Det fysiska mötet är fortfarande oslagbart”

Det anordnas ofta föreläsningar och författarsamtal med egenutgivare, och förutom att få höra författaren berätta om sin bok finns det nästan alltid möjlighet att prata enskilt med författaren efteråt. Det fysiska mötet är fortfarande oslagbart när det kommer till att skapa en fördjupad läsupplevelse. För hur mycket roligare är det inte att läsa exempelvis Hugo-böckerna efter att ha hört Sofia Jardviken berätta hur det gick till när hon skrev dem, och hur mycket roligare är det inte att läsa Förlust av Lotta Lexén med hennes egen signatur och dedikation i boken?

Det är i det fysiska mötet du kan stifta bekantskap med ett nytt, okänt författarskap. Det är där du kan hitta en oslipad diamant och en ny personlig favorit. Och det är där du till och med kan skapa en personlig relation till författaren. Så ta chansen och upplev så många litterära evenemang som möjligt. Ett tips är att börja med Höstens närodlade böcker på Linköpings stadsbibliotek lördag 17 september, och sedan rita in den 3 december i kalendern redan nu. Då inträffar nämligen Östergötlands största mötesplats för litteratur i och med att Östergötlands bokmässa TellUs går av stapeln.

Johan Hagesund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *