Hans Olsson – gästbloggare april-15

2015-04-12

Vi fortsätter botanisera bland östgötska författare. Den här månaden har vi bett Hans Olsson skriva ett blogginlägg om sig och sitt skrivande i vår serie ”Det litterära Östergötland”. Hans har varit med på Östergötlands bokmässa två år i rad och skriver flitigt. Förutom fantasyserien om Elementstenarna har han skrivit noveller och otaliga recensioner. Hans bor för närvarande i Uppsala, men eftersom han växte upp i Kinda och Linköping räknar vi honom med stolthet som en östgötaförfattare!’

Månadens gästbloggare [april]: Hans Olsson

hans_olsson_780x1040

Namn: Hans Olsson
Bor: Uppsala
Hemsida: http://www.hansolsson.net/
Facebook: https://www.facebook.com/hansolsson.forfattare
Twitter: –

Jag heter Hans Olsson och jag är uppvuxen i Östergötland, på en gård mellan Kisa och Åtvidaberg. Detta har medfört att jag känner varmt för våra östgötska skogar och närmiljöer och jag använder dessa i mitt skrivande. Bland annat har jag skrivit två novellsamlingar där några av novellerna utspelar sig i Östergötland.

Kort om mig:
Jag gick grundskolan i Kinda och gymnasiet i Linköping. Sedan flyttade jag till Uppsala år 2004 för att plugga och har bott där sedan dess. När jag inte skriver så jobbar jag med IT. På fritiden gillar jag läsa och att spela tv- och datorspel, bland annat Final Fantasy eller Dark Souls. Jag driver också eget förlag för att kunna ge ut mina böcker. Jag har alltid läst böcker och är uppvuxen med författare som Stephen King, Terry Brooks och Tolkien. Nu på senare år är jag väldigt förtjust i exempelvis Joe Abercrombie, George RR Martin och H.P Lovecraft.

Om mitt författarskap:
Jag började skriva när jag var 17 år, och det var också då jag skrev med ambitionen att en vacker dag få en bok klar. Sedan tog det ungefär nio år innan jag debuterade, men jag har egentligen alltid vetat att jag vill skriva böcker. Idag släpper jag ungefär en bok om året och hoppas kunna hålla den takten framöver. För idéer finns det gott om, det gäller bara att hitta rätt grund att stå på för de enskilda idéerna. Och förstås att skriva ner dem.

Jag debuterade som författare 2010 med fantasyboken Sökandet efter elementstenarna, som är den första i en trilogi som heter Elementstenarna. För mig var det naturligt att börja med en fantasyberättelse då det i fantasyvärldarna oftast finns alla de grejer som jag tycker är häftiga. Till exempel mystiska borgar, stora svärd, magi och drakar.

Jag har hittills skrivit i fantastikgenren, där fantastik är ett samlingsbegrepp för bland annat science fiction, fantasy, skräck och steampunk.

Utöver min fantaystrilogi har jag, som sagt, skrivit två novellsamlingar. Den första heter Vad är din hemlighet? Min senaste novellsamling Främling. Inkräktare släpptes under hösten 2014 och har fått väldigt bra recensioner, vilket är roligt. Huvudhistorien i min novellsamling handlar om en flicka som blir biten av en lindorm, och hennes morfar måste nu göra allting som står i hans makt för att hitta ett botemedel åt henne. Sökandet leder honom ner i underjorden, till en värld där människan inte hör hemma, där han är en främling. En inkräktare. Främling. Inkräktare går att jämföra med TV-serienJordskott vars miljöer och stämningar jag tycker påminner om den värld jag har målat upp i min novellsamling.

Mina första fyra böcker släppte jag på ett print-on-demand-företag. För en debutant är det till en början ett bra sätt att få ut böcker, men dessvärre blir slutpriset ganska dyrt. Nu driver jag istället eget förlag som jag släpper mina böcker igenom. Så för min senaste bok har jag tryckt upp en pocketupplaga. Inom en snar framtid planerar jag att trycka mina tidigare böcker i ny upplaga.

Inspiration:
Inspiration till mina berättelser kommer från väldigt olika källor, men överlag tycker jag mycket om våra östgötska skogar och våra egna sagor med troll, vättar och feer. Man vet liksom inte riktigt vad som finns där ute i skogarna. TV- och datorspel är idag också underskattade medier för att berätta historier och i spelens världar kan man få mycket inspiration om man vill

Noveller i Östergötland:
Några av mina noveller utspelar sig som sagt i Östergötland. Bland annat kan man i Främling. Inkräktare läsa Kvinnan som blev begravd med ansiktet neråt, som utspelar sig utanför Rimforsa. Novellen Två små utspelar sig i Kisa och Doktor Pollobus vision utspelar sig också här i närheten.

 

Slutligen fem snabba frågor:

Vilken är din favoritbok?
Det är en svår fråga för det finns många böcker som är riktigt bra. Ibland svänger humöret också så det som var bäst igår kanske bara är näst bäst idag. En bok som jag dock ofta tänker på är Maratonmarschen av Stephen King. Om en bok stannar kvar hos en länge efter att man läste den, då är den också riktigt bra. Och Maratonmarschen fastnade ordentligt hos mig.

Vad gör du för att koppla av?
Antingen läser jag en bok, eller så spelar jag gärna något tv- eller datorspel.

Har du någon paradrätt i köket?
Jag är pragmatiskt inställd till mat. Blir man mätt är det bra. Spaghetti och köttfärssås är dock en favorit, för man kan ha i väldigt varierade saker och ändå lyckas.

Vilket är ditt drömresmål?
Jag skulle vilja åka till Japan och uppleva kulturen där.

Vilket är ditt bästa tips på en östgötsk litteraturupplevelse?
Faktaboken Norra Kindaboken, som berättar om en hel del spännande saker som har hänt i de Östgötska skogarna. Bland annat ön som dök upp i sjön Nimmern, och kvinnan som blev begravd med ansiktet neråt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *