Erkki Saikkonen, NevaBooks – gästbloggare maj -15

erkki_liten-4126

Möt maj månads gästbloggare Erkki Saikkonen, NevaBooks i Rimforsa. NevaBooks är en specialiserad fotobokhandel med fotogalleri i lilla Rimforsa i Kinda i södra Östergötland. Företaget startade 2007 med 5 lådor böcker och en tomt bageri.

Hemsida: https://www.nevabooks.com
Facebook: https://www.facebook.com/Nevabooks

NevaBooks, hur det började
I Rimforsa arrangerades en bred Kulturfestival under ett antal år i mitten av 00-talet och vi, jag och sambon Nilla, hade lite ansvar för fotoutställningarna. 2006 hade vi bestämt att visa BO Falcks fotoutställning ’bengt&Lolo’ om två konstnärer som varit verksamma i Kindabygden. BO hade cancer och sorgligt nog gick han bort under sommaren, men vi kunde ändå genomföra utställningen i september i samarbete med hans fru Ulrika. Hon hade med sig hans fantastiska fotoböcker för att sälja under festivalen och jag blev helt tagen och undrade om jag kunde köpa det som blev över. Tanken var då att starta en specialiserad webbokhandel med bara fotoböcker. Och så blev det. Men vi öppnade först en fysisk bokhandel, för att några månader senare, i augusti 2007, även lansera vår webbutik.

Sedan tre år har vi en stor och bra lokal där vi både har vår specialiserade fotobokhandel kombinerat med ett fotogalleri, där vi visar fotoutställningar året runt. Till dags dato har vi visat drygt 40 utställningar sedan starten 2007 med namn som Lennart Nilsson, Jan Töve, Magnus Nyman, Årets Bild m fl. och till sommaren kommer Brutus Östling med sina fantastiska fågelbilder.

Förutom vår butik/galleri i Rimforsa samarbetar vi med Abecita konstmuseum i Borås och sköter deras museibokhandel och vi dyker upp med pop-up-butiker lite här och där på festivaler, mässor och konsthallar.

Lite galet är det att driva en sån här verksamhet på en ort som Rimforsa, men vi bor ju här i närheten och lokalkostnaderna är betydligt lägre än i storstan och så gör vi ju samtidigt nåt för bygden.

Vilken är din favoritbok?
Jag läser både facklitteratur och skönlitterärt om vartannat. På nattduksbordet ligger nu bl a Albin Lindqvists ’Hejdå blixtlås’ om Gusums industrihistoria och en Peter Robinson-deckare. Arto Paasilinna hör också till favoriterna, gärna på originalspråket.

Vad gör du för att koppla av?
Bastu är nog den bästa och skönaste avkopplingen…eller att vara ute och fotografera transformatortorn och annat, ett projekt som förhoppningsvis landar i en fotobok, www.tinytowers.se

Har du någon paradrätt i köket?
’Feta lår i stödstrumpor’, en kycklingrätt som nog egentligen heter nåt annat; kycklinglårfilé, fetaost, parmaskinka, grädde och balsamvinäger eller så ’nordvästorientalisk’ fisksoppa, dvs en karelsk/finsk fisksoppa med en touch av Sydostasien.

Vilket är ditt drömresmål?
En roadtrip genom övergivna landskap och det behöver inte alls vara långt bort i världen. Resan är målet.

Vilket är ditt bästa tips på en östgötsk litteraturupplevelse?
Torgny Lindgren måste väl räknas till östgötsk? Annars är Peter Freudenthals självbiografi en favorit.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *